De tuin heeft voor ieder een andere betekenis. Zo probeer ik tijdens een kennismakingsgesprek te achterhalen wat de klant zoekt in een tuin. Van een idyllische natuurlijke oase tot een plek om fanatiek in te sporten. En weer een andere tuin is een plek om een ontspannen vakantiegevoel van te krijgen. Dit maakt iedere tuin een reflectie van de ziel. Het vinden van deze bezieling in het ontwerp is iets wat mijn ontwerpen typeert. Dit maakt dat het in de tuin al voelt als thuis komen.
Geen tuin is hetzelfde. Zodoende geldt dit ook voor het ontwerpproces. Daarom probeer ik het ontwerpproces te vangen in verschillende stappen. Dit proces kan passend gemaakt worden voor iedere opgave. Op deze wijze wordt het ontwerp met de gewenste diepgang en detail uitgewerkt.
Zo is een schetsontwerp voor veel projecten een goede basis om op verder te bouwen. Waarna visualisaties, een beplantingsplan en detailtekeningen er voor kunnen zorgen dat het plan meer diepgang krijgt.
Veel van mijn projecten starten met een schetsontwerp. In deze fase wordt gezocht naar het onderbrengen van de wensen van de klant en deze samenbrengen tot een samenhangend geheel.
Dit samenhangende ontwerp verbeeld ik samen met een legenda, referentiebeelden en een planomschrijving op een poster. Middels een indicatie van de materialisatie en beplanting wordt een voorstelling gemaakt van de toekomstige sfeer van de tuin. Zo wordt alles in één beeld samengevat.
Het schetsontwerp kan gebruikt worden om hoveniers te benaderen of zelf aan de slag te gaan in de tuin!
Een van de vervolgstappen kan het maken van 3D-beelden zijn. Zo wordt inzichtelijk gemaakt middels impressies hoe de toekomstige tuin er uit komt te zien.
Dit geeft een verdiepingsslag aan een ontwerp omdat er extra aandacht gaat naar de ruimtelijkheid. Waar sommige zaken op een platte overzichtstekening niet geheel duidelijk worden. Je waant je met de 3D-beelden alvast in de toekomstige tuin. Zo geven visualisaties energie om aan de slag te gaan!
In veel tuinen is de beplanting een belangrijke bepalende factor voor de sfeer. Een rode esdoorn met een Boeddha doet denken aan een Aziatisch land, een mengsel van bloemen met gras doet denken aan een landschappelijke weide en bomen met varens geven de suggestie van een bos.
Een beplantingsplan zorgt ervoor dat deze sfeer sterk weggezet wordt en zorgt voor de afstemming tussen de verschillende lagen van beplanting. In een dergelijk plan wordt rekening gehouden met hoogtes van beplanting, bezonning van de locatie en uiteraard het onderhoud van de plantensoorten.
Dit alles wordt samengevoegd in een plantekening waarop de verschillende soorten met specificaties worden weergegeven.
Een andere verdiepende laag voor een tuinontwerp kan gevonden worden in de detaillering. Zo kan ik mee denken over hoe specifieke elementen uitgewerkt kunnen worden. Of kan ik een exacte digitale tekening maken waarin een plan maatvast ingetekend wordt.
De maatvaste tekening kan aangevuld worden met enkele doorsneden en detailtekeningen waarmee het plan op exacte wijze uitgewerkt wordt.
Atelier Ligthart staat voor ontwerp in de breedste zin van het woord. Van ruimtelijk ontwerp, tot beeldende kunst en menselijke zingeving middels astrologie.
Voorbeelden van werkzaamheden zijn tuinontwerp, landschapsarchitectuur, potretschilderen, geboortehoroscoop lezen en human design reading